Slik unngår du pigmentflekker

Pigmentflekker, også kjent som hyperpigmentering, er mørke eller lyse flekker på huden. Pigmentflekker er veldig vanlig og oppstår av ulike årsaker, som blant annet eksponering for sol, aldring, hormonelle endringer eller arrdannelse. Heldigvis er det en rekke forhåndsregler du kan ta for å minimere risiko for pigmentflekker – og bevare en jevn og feilfri hud.

Hva er pigmentflekker?

Kort fortalt er pigmentflekker ujevnheter i huden farge. Enten i form av brune eller mørke flekker, som oppstår ved overproduksjon av melanin (hyperpigmentering), eller i form av hvite eller lyse flekker som skyldes tap av pigment (hypopigmentering). Disse flekkene kan komme hvor som helst på kroppen, men er vanligvis mest synlige i ansiktet fordi man ofte har større soleksponering der enn ellers på kroppen.

 

Årsaker til pigmentflekker

Det er flere grrunner til at man kan få pigmentflekker, blant annet:

  1. Sol
  2. Alder
  3. Hormonelle endringer
  4. Arr og sår

 

Sol

Langvarig eksponering for solens UV-stråler er en av de viktigste årsakene til pigmentflekker. Bruk av solbeskyttelse (UVA/UVB) er derfor kritisk for å forhindre hyperpigmentering.

Alder

Hudens naturlige aldringsprosess kan føre til at huden får pigmentflekker, spesielt hos eldre personer. Dette er helt naturlig, men kan forhindres ved hjelp av kremer som gir en lysnende effekt på disse flekkene.

 

Hormonelle endringer

Kvinner i fertil alder, spesielt de mellom 20 og 40 år, er mest utsatt for melasma. Hormonelle svingninger, som de som oppstår under graviditet eller ved bruk av prevensjonsmidler, kan utløse en overproduksjon av melanin, altså det pigmentet som gir farge til huden. Opptil 70% av gravide kvinner opplever melasma, og de med en naturlig mørkere hudtype er spesielt sårbare.

Melasma er en vanlig følge av graviditet, og for mange gravide forsvinner pigmentflekkene etter fødselen. Imidlertid kan det variere, og hos noen tar det lengre tid eller flekkene kan bli permanente. Hos p-pillebrukere derimot, opplever rundt 10% melasma. Interessant nok ser man ofte at pigmentflekkene kan reduseres eller forsvinne når bruken av p-piller avsluttes. Sammenlignet med etter graviditet, kan denne prosessen imidlertid ta lengre tid.

Arr og sår

Heling av sår eller kviser kan føre til dannelse av mørke flekker på huden.

Tenk forebyggende!

Det aller beste er å forebygge før skaden har skjedd. Husk derfor å bruke solkrem eller dagkrem med SPF – hele året.

Pigmentflekker i ansikt og hals hos kvinne
Solkrem kan forhindre pigmentflekker

Hva kan du gjøre for å unngå hyperpigmentering?

I hverdagen er det flere tiltak du kan gjøre for å begrense sjansene for å unngå pigmentflekker.

 

Beskyttelse mot solen

Beskytt huden mot skadelige stråler fra solen. Det betyr å bruke solkrem med bredspektret SPF (30 eller høyere) hver dag. Sørg for å påføre solkremen jevnt i ansiktet og andre eksponerte områder, og sørg for at du bruker nok solkrem. Her er det “more is more” som gjelder! For maksimal beskyttelse, påfør solkrem på nytt hver 2.time, spesielt hvis du er ute i solen over lengre tid.

 

Unngå å være for lenge i solen

Generelt er det lurt å unngå å være for mye ute i solen, og spesielt mellom kl. 10 og 16 – når solen stråler som sterkest. Hold deg i gjerne i skyggen og bruk lette klær av lin eller bomull.

 

Bruke solhatt

For ekstra beskyttelse, bruk solhatt. Da får du skygge i ansiktet og nakken, noe som er spesielt viktig på solrike dager.

 

Bruke solbriller

Solbriller beskytter ikke bare øynene, men også den delikate huden rundt øynene. Dette kan bidra til å forhindre dannelse av fine linjer og pigmentflekker.

Behandling av pigmentflekker

Det er dessverre ingen rask løsning eller behandling for å fjerne pigmentflekker. Derimot kan du med riktig hudpleierutine over tid blekne og jevne ut huden slik at de blir mindre fremtredende. 

Hudpleierutine for å unngå pigmentflekker

Det er også noen tiltak du kan gjøre innenfor egen hudpleierutine for å forhindre pigmentflekker. Nedenfor ser du en enkel rutine du kan følge for å forhindre.

Mild rens av huden

Rengjør ansiktet forsiktig med en mild rensemelk eller rensegel for å fjerne urenheter uten å irritere huden. Unngå bruk av harde såper som kan fjerne de naturlige oljene i huden.

 

Eksfoliering

Regelmessig eksfoliering bidrar til å fjerne døde hudceller, stimulere cellefornyelse og forbedre hudtonen din. Velg en skånsom eksfolierende skrubb eller bruk eksfolierende syrer som glykolsyre eller melkesyre.

 

Fukt, fukt, fukt!

En godt fuktet hud er mindre utsatt for å utvikle pigmentflekker. Bruk en fuktighetskrem som passer til din hudtype for å opprettholde fuktbalansen.

 

Retinoider for å opprettholde balansen

Retinoider, som retinol, reduserer hyperpigmentering ved å akselerere cellefornyelsen. Integrer retinoidbaserte produkter i din hudpleierutine, men vær forsiktig med overdreven bruk for å unngå irritasjon og bruk det kun om kvelden.

 

Vitamin C for en lysere hudtone

Vitamin C er kjent for sine lysnende egenskaper. Bruk et serum med vitamin C for å redusere synligheten av pigmentflekker og få en jevn hudtone.

Hudpleie for pigmentflekker

Få hjelp til å finne produkter til din hud

Usikker på hva du skal velge til din hud? Husk at hver persons hud er unik, så det er alltid lurt å konsultere med en våre dyktige personer i butikk for å finne beste alternativ til deg.

Se også våre andre artikler

Hvordan vaske sminkekoster?

Å investere i sminkekoster og beautyblender av høy kvalitet er essensielt for å oppnå en feilfri og profesjonell sminkepåføring. Derimot får du ikke like god nytte av gode sminkekoster om du ikke holder børstene rene - det er viktig for resultatet, huden din, og ikke...

Hvordan fjerne vannfast mascara?

Vannfast maskara er en velsignelse når det kommer til å holde vippene fine over lengre tid, og spesielt i badesesongen på sommeren. Å fjerne den derimot, er ikke alltid like enkelt. Å gni for mye på øyevippene kan føre til irritasjon, særlig på sensitive øyne....