Hvordan vaske sminkekoster?
Å investere i sminkekoster og beautyblender av høy kvalitet er essensielt for å oppnå en feilfri og profesjonell sminkepåføring. Derimot får du ikke like god nytte av gode sminkekoster om du ikke holder børstene rene – det er viktig for resultatet, huden din, og ikke minst for lengst mulig levetid på sminkebørstene. Her vil vi dele noen ekspertråd for å hjelpe deg med å få mest mulig ut av dine kjære sminkekoster.
Hvorfor er det viktig å vaske sminkebørster?
Før vi dykker inn i de ulike metodene å vaske sminkekoster på, la oss først forstå hvorfor det er så viktig å holde sminkekostene rene.
Når du bruker sminkeprodukter daglig, samler børstene opp oljer, bakterier og døde hudceller. Dette miljøet er ideelt for bakterievekst, og blir til slutt en bakteriebombe.
Bruk av urene børster kan føre til hudproblemer som kviser og irritasjon. I tillegg kan påføringen av sminken bli ujevn og av dårlige resultat når børstene er har gammel sminke i børstene.
Vaske én gang i uka
Det er anbefalt å vaske sminkekoster og beautyblender én gang i uka, minst annenhver uke.
Hvor ofte skal sminkekoster vaskes?
Det spørs litt på hvor mye de brukes selvfølgelig, men generelt anbefales det å vaske sminkekoster og beautyblender én gang i uka, minst annenhver uke.
På den måten vil de holde seg rene, fungere best mulig og ha en lengst mulig levetid.
1. Fukte sminkekostene
Start med å bløtlegge makeupkosten i lunkent vann. Den optimale temperaturen er varm nok til å løsne sminkeprodukter, men ikke så varm at den potensielt skader børstestråene eller limet på børstehodet.
Under bløtleggingen er det avgjørende å holde kontroll over hvordan du håndterer kosten. Hold fast i skaftet og basen til børstehodet, som er festet sammen med skaftet. Unngå at disse områdene kommer i kontakt med såpe og vann. Hvis limet utsettes for vann, er det en risiko for at det kan begynne å løses opp.
Valg av rensemiddel
Det finnes egne renseprodukter laget spesielt for sminkebørster som du kan bruke. Ellers kan du også velge en rimeligere variant, som eksempelvis bruke en mild såpe, shampoo eller zalo som du har liggende hjemme uansett.
Kjøpe eller bruke produkter hjemme?
Det er litt smak og behag. Du får kjøpt renseprodukter speialdesignet for sminkekoster, men du kan også gå for den rimeligere varianten og bruke en mild såpe, shampoo eller zalo, som du kanskje har liggende fra før.
Renseprodukter
Hvis du ha rengjøringen enklest mulig, finnes det ferdige renseprodukter spesielt for å vaske sminkekoster. De er spesialdesignet for å både rense effektivt og pleie børstefibrene slik at børstene holder seg fine lengre.
Bruk såpe eller shampoo
En enkel og effektiv måte å vaske sminkekoster på er å bruke en mild såpe eller shampoo. Ikke minst, er den en av de rimelige alternativene da man har dette liggende fra før.
Zalo-trikset
Mange har hørt om det gamle trikset med å bruke Zalo (oppvaskmiddel) for å rengjøre sminkekoster. Mens dette kan være effektivt, må det gjøres med forsiktighet. Bland kun én dråpe Zalo med vann. Zalo kan være litt for sterkt for daglig bruk, så begrens bruken til en gang i måneden.
2. Masser med sirkulære bevegelser
Når makeupkosten er grundig bløtlagt og klar for den egentlige rengjøringen, tar vi fatt på neste steg.
Legg en dråpe av ønsket rengjøringsmiddel i håndflaten din – bare litt produkt er mer enn nok. Det viktige her er å velge et produkt som passer til børstetype og sminkeprodukter du har brukt.
Vend børstehodet nedover
For å unngå såpe og vann trenger inn i limet på børsten, er det viktig at du holder sminkebørsten vendt nedover.
Plasser børstetoppen i håndflaten og begynn å massere den forsiktig med sirkulære bevegelser for å bygge opp skum. Denne teknikken er effektiv for å løsne inngrodd sminke, oljer og urenheter som har samlet seg i børstestråene.
Vær spesielt oppmerksom på å arbeide rengjøringsproduktet gjennom hele børstens overflate, inkludert spissen, slik at hele børsten blir rengjort nøye.
3. Skyll av og gjenta
Etter å ha gitt sminkekosten en grundig massasje, er det på tide å skylle bort de løsnede smusspartiklene. Skyll børsten under lunkent vann, og sørg for å fjerne all gjenværende såpe. Hold børstehodet vendt nedover for å unngå at vann trenger inn i skaftet, og potensielt skader limet som holder børstestråene på plass.
4. Klem ut overflødig vann
Klem ut overflødig vann ved hjelp av et rent frottéhåndkle eller kjøkkenpapir. Vær oppmerksom på å velge et håndkle eller papir uten lo, for å unngå at fibrene setter seg fast i børstestråene.
5. La sminkekostene lufttørke
Plasser den rengjorte sminkekosten forsiktig på et rent frottéhåndkle, slik at den beholder formen sin. La gjerne kostene lufttørke ved å legge dem over kanten av vasken eller kjøkkenbordet. Unngå flatt underlag for å hindre mugg. Sikre at børstene har en helling slik at vannet renner av, det kan for eksempel gjøres ved å legge dem på et håndkle som er rullet høyere på den ene siden. Unngå også å la dem stå i et børstestativ, da vann kan skade limet og føre til at hårene på kosten løsner.
Hvordan vaske beautyblender?
Å holde beautyblenderen ren er like viktig å rengjøre som å rengjøre sminkekostene. Her er noen tips for å vaske disse svampene:
1. Fukt svampen
Før du begynner rengjøringsprosessen, sørg for at svampen er fuktig. Dette hjelper renseproduktet å skumme bedre og bryte ned sminkeprodukter mer effektivt.
2. Renseprodukter
Det finnes spesifikke svamprensere på markedet som er formulert for å rense beautyblenders og sminkesvamper. Disse rensene er ofte antibakterielle og gir en grundig rengjøring. Påfør en liten mengde rens på svampen, masser forsiktig og skyll grundig.
3. Mikrobølgeovn-trikset
For en dypere rengjøring kan du mikrobølge svampen. Fukt svampen, påfør mild såpe og plasser den i mikrobølgeovnen i 10-20 sekunder. Pass på å følge produsentens instruksjoner, da ikke alle svamper tåler mikrobølgeovn.
Få hjelp i en Skin Tonic-butikk nær deg
Trenger du hjelp til å finne et renseprodukt som passer til dine sminkebørster og beautyblendere? Våre dyktige fagpersoner i butikk er klare til å hjelpe deg med å finne produktene til dine behov.
Se også våre andre artikler